top of page

Help de Helden


De Brabantse GGD’en en het Help de Helden team hebben de handen ineen geslagen.

Zij hebben het initiatief genomen om zorgprofessionals die nu in de frontlinie staan extra laagdrempelige, maar tegelijkertijd ook deskundige, psychosociale ondersteuning te willen gaan te bieden in deze Corona tijd middels een buddy-systeem.

Ook ik heb mij aangemeld als zorgbuddy en heb mijn eerste, zeer waardevolle, gesprekken al gehad met een zorg professional.

De GGD Hart voor Brabant heeft zijn Klant Contact Centrum ter beschikking gesteld voor zowel de aanmelding van de zorgbuddy’s, als voor de aanmelding van de zorgprofessionals voor een zorgbuddy.

Het Zorgbuddy project, wat houdt dit in

 • De zorgbuddy is een deskundige (liefst BIG-geregistreerde) Brabantse ggz-professional of (gecertificeerde) verliesdeskundige, die (naast zijn reguliere werk), op vrijwillige basis, psychosociale ondersteuning (vooral na werktijd) gaat bieden aan één zorgprofessional die hier behoefte aan heeft.

 • Elke zorgprofessional (denk aan arts, verpleegkundige, verzorgende ect.) kan deze ondersteuning krijgen voor de gehele periode dat deze crisis nog duurt, als ze dat willen.

 • Deze psychosociale ondersteuning wordt op een zeer laagdrempelige manier (op afstand) gegeven. Dit kan telefonisch, maar ook bijvoorbeeld via email- of what’s app contact zijn.

 • De zorgprofessional wordt gekoppeld aan een vaste zorgbuddy. Een en dezelfde persoon die desgewenst tijdens de gehele crisis periode ondersteuning aan de zorgprofessional blijft bieden.

 • De zorgprofessional kan elke dag, ook in het weekend, een beroep doen op de buddy.

 • Om de “last” voor de ggz-professional of verliesdeskundige niet te hoog te laten zijn wordt deze buddy van één zorgprofessional.

 • De zorgprofessional is werkzaam binnen de zorgsector in Brabant (dit kan zijn bij een ziekenhuis, een ouderenzorg instelling of een instelling binnen de gehandicaptenzorg, maar ook bij een huisartsenpraktijk of een ambulancedienst).

Wat is het specifieke voordeel van een zorgbuddy?

 • Het werken met een buddy systeem werkt preventief. Het draagt positief bij aan het in stand houden van de mentale gezondheid van de zorgprofessional.

 • Doordat de buddy deskundig is op het gebied van het behandelen van psychische stoornissen en/of complexe rouw, kan deze mogelijke symptomen van een psychische stoornis (zoals bijvoorbeeld PTSS) in een vroeg stadium herkennen en hier meteen preventief op reageren (en mogelijk na afloop deze crisis snel adequaat doorverwijzen).

Heb je collega’s die zich ook hiervoor in willen zetten? Zij kunnen zich aanmelden via https://www.ggdhvb.nl/zorgbuddy

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
bottom of page